A weboldal karbantartás valóban szükséges, vagy csak idő pocsékolás?

Home / Keresőoptimalizálás / A weboldal karbantartás valóban szükséges, vagy csak idő pocsékolás?

Ebben a cikkben!

A weboldal karbantartás mennyire fontos egy vállalkozás számára? Milyen gyakran szükséges? Szükséges e egyáltalán? Lehet belőle baj ha nem foglalkozom vele? Többek között ezekre is választ fogsz kapni . Szóval olvasd el végi, hidd el megéri pár percet erre szánnod.

 

A weboldal karbantartás szükséges?

szükségem lehet weboldal karbantartásra

 

Ha te szívesen jársz egy olyan étteremben, ahol az asztalok 2 éve nem lettek rendesen letörölve, ha szívesen betérsz egy olyan vendéglőben, ahol az ablakok átadás előtt voltak utoljára lemosva, akkor azt kell hogy mondja “ Nincs szükséged a céges holnapod karbantartására!

Azonban ha te nem egy lepukkant étterem képét szeretnéd viszont látni, ha ránézel a weboldaladra, akkor bizonyára nagy szükséged is van rá. Miért jöttem most egy ilyen hasonlattal, mert a kettő dolog nagyon nem hasonlítható összes? Azt kell, hogy mondjam hogy de. Ha nem csak hobbiból van céges webhelyed, nagy eséllyel a vevőid felmennek rá. A honlap a te kis éttermed, a te kis vendéglőd, ahol ha egy ügyfél belép lássa, hogy adsz a megjelenésre, és fejlődsz.

 

Ha azt látja, hogy nem foglalkozol a honlapoddal, azt fogja gondolni hogy ő sem fog kapni másfajta bánás módot. Természetesen tudom, hogy ez rád nem igaz, de attól kívülről gondolhatják mindezt. Sajnos az ilyen fajta vállalkozások, hatalmas pénzösszegeket tesznek a konkurencia  zsebében.

Te kinek a bank számláját szeretnéd hizlalni, a sajátodat vagy a konkurenciádét? Ha a konkurenciát szeretnéd nyereségessé tenni akkor itt abba is hagyhatod az olvasást, ez a cikk nem neked szól. Ezt a cikket, azoknak a vállalkozóknak írtam akik a saját számlájukat akarják hizlalni, nem pedig másét.

 

Milyen gyakran szükséges vele foglalkozni?

 

Milyen gyakran kell takarítani egy üzletben? A kérdés majdnem ugyan az. A weboldalad a te kis üzleted, ezért fontos, hogy mindig napra kész legyen. Mindig törekedj arra, hogy weblapod tiszta legyen és mindig friss “ételeket” kínálj fel. Akik betérnek hozzád, jó bánásmódot, minőséget és friss tartalmakat szeretnének.

Nem csak a vevők elégedettsége miatt érdemes karbantartást végezned a honlapodon. Hanem a magad érdekében is. Sajnos egyre több webes támadásról lehet hallani, ahol illetéktelenek belehatolnak egyes weboldalak rendszeriben és teljesen tönkre teszik azt. Az esetek többségében azt csinálják, hogy törlik az összes tartalmat és egy saját tartalmat tesznek fel. Az általában egy fehér háttér, azon pedig egy szöveget ami igazából annyit takar, hogy “HAHA feltörtem a rendszeredet!

 

Mielőtt azt hinnéd, hogy a te rendszered nem tart ott, hogy a rosszakarók megtalálják azt hadd meséljek el egy történetet.

Jó pár évvel ezelőtt, amikor még csak ismerkedtem a CMS rendszerekkel (tartalomkezelő rendszerekkel), azon belül is a WordPressel. Vettem magamnak egy domain nevet és gondoltam, hogy csinálok egy olyan oldalt, ahol mindent tesztelni tudok és fejlődni. Sablonokat tettem fel (nagyon sok sablont telepítettem), bővítmények is akadtak rendesen. Hiszen mindent meg akartam tanulni. Mindenre próbáltam figyelni csak a biztonságra nem figyeltem, mert azt gondoltam, hogy egy nem keresőoptimalizált weboldalt, ami még a Google legutolsó oldalán sem szerepel nincsen kitéve semmiféle veszélynek.  

Hát nagyon hatalmasat tévedtem. Egy nap olvastam egy érdekes cikket és gondoltam, hogy kipróbálom én is ugyan azt amit ott láttam. Beírtam a domain nevemet és bumm ott volt a fehér háttér és a már említett szöveg. Természetesen mindent letörölt amit csak le lehetett és nem tudtam vissza állítani.

 

Nekem csak egy teszt weboldalt tettek tönkre, de mi van ha a te weboldaladat törlik teljesen?

weboldal karbantartás hiánya

 

Tanulság: Egy honlap sem kivétel a támadások elől. Ezért legyen mindig biztonsági mentésed az adott weboldalról, és minden rést próbálj befoltozni. A WordPress esetében ha van rá lehetőséged minden héten frissíts.

 

Mi történhet ha egy weboldal nincs karbantartva?

 

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy milyen sebességgel fejlődik a technika. Ami 1 hónapja még jó volt, lehet  most már elavult. Sajnos nem egy ilyen példát lehetne itt említeni. Ha valami elavul, akkor bizonyára sebezhetőbb lesz. Ez azt jelenti, hogy minden rosszakaró számára tárva nyitva hagyjuk a hátsó bejárat ajtaját. Ha nyitva találják, akkor kihasználják és ebből te vagy az egyetlen aki veszíthet.

WordPress esetén érdemes megszabadulni minden olyan bővítménytől és sablontól amit egyáltalán nem használunk. Hiszen ezek rések a biztonsági rendszeredben.  Továbbá érdemes beállítani, hogy mindig frissüljön a motor ha kijön a legújabb változat. Ha inkább manuálisan végzed ezt a feladatot, akkor a WordPress emailben értesít az új verzióról.

 

Kinek a feladata a weboldal karbantartás?

 

Ha a vállalkozáson belül nincsen ilyen területen jeleskedő szakembered, vagy csak egy személyes a vállalkozásod, akkor bizonyára neked kell ezt a feladatot ellátnod. Ha pedig nem értesz hozzá jobban jársz ha ezt a feladatot kiszervezed egy olyan cégnek, vagy szakértőnek aki valójában érti a dolgát. Mi is vállalunk WordPress weboldal karbantartást. Ha folyamatosan töltöd fel a tartalmat, akkor javaslom, hogy heti szinten készíts biztonsági mentést. Ha nem hetente blogolsz akkor elég lesz 2 hetente vagy havonta menteni.

 

Összegzés

 

Nagyon sok múlhat azon, hogy egy honlapot karbantartunk vagy sem. Nem azt mondom, hogy napi szinten de heti szinten mindenképp érdemes vele foglalkozni. Frissíteni, az esetleges rossz linkeket javítani, és mindenképp biztonsági mentéseket készíteni a honlapodról. Heti vagy havi szinten készíts biztonsági mentést, hogy ha esetleg mégis feltörik a honlapodat, akkor pillanatok alatt vissza lehessen állítani.

Ha eddig nem foglalkoztál a karbantartással, akkor ideje lesz vele foglalkoznod. Ne hagyd, hogy a rosszakarók kárt tegyenek a vállalkozásod honlapjában, és ami még fontosabb ne üldözd el a vevőidet egy “koszos” weboldallal.

Hozzászólások

Szia, én Sarca R. Ciprian vagyok a Brill Design egyik megálmodója. Pár éve váltom valóra az ügyfeleim elképzeléseit. Most azonban a tudásomat megszeretném osztani veled is. Hogy a te vállalkozásod is tudjon növekedni! Tarts velem és vezesd a vállalkozásodat a siker felé.

Ha hasznosnak találtad a cikket kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.