Hogyan írj jó tartalmat?

Home / Marketing / Hogyan írj jó tartalmat?

Írj te is jó tartalmat!

Minél több felületen van jelen a vállalkozásod annál jobb. De hogyan lehet a legjobbat kihozni ezekből a felületekből? Hogyan írj jó tartalmat úgy, hogy ne csak olvasókat szerezz hanem vevőket is?  A mai írásomban elárulom.

 

Ha vállalkozol, akkor nagy valószínűséggel vezetsz üzleti blogot. Ha még nem, akkor mindenképp kezd el vezetni és gyártani a tartalmat. Hiszen azzal, hogy nincsen üzleti blogod nagyon sok pénzt hagysz az asztalon a konkurenciád számára.

Az embereknek problémájuk van. Neked ezekre a problémákra kell megoldást nyújtanod. Ezt egy rendszeres blog vezetéssel elérheted, úgy hogy közbe építed az olvasóidban a bizalmat. Ha már megismertek és megbíznak benned, akkor sokkal könnyebb lesz nekik a produktumodat eladni.

 

Blog bejegyzés

Én a saját felületen lévő blogolást szoktam ajánlani mindenkinek. A legértékesebb felület szerintem a saját felületed, amit senki nem tud elvenni tőled. Az egyetlen, aki el tudja venni tőled az te magad vagy. De miért is tennél ilyet, ha a blog rendszeres olvasókat és vásárlókat hozz neked?

 

Hogyan írjunk jó tartalmat - blog bejegyzés

Cím

Bizonyos kutatások szerint az emberek a címsor elolvasása után döntik el, hogy megéri e nekik végi olvasni az adott cikket vagy sem. Lehet, hogy a te cikked megoldást nyújt a problémájára, de soha nem fog erre rájönni ha nem olvassa el. Ezért meg kell ragadnod a figyelmét. Mivel a tartalmainkkal az a célunk, hogy látogatókat szerezzünk, azért érdemes kulcsszavakat is használni a blog bejegyzéseid címsoraiban. Lehetőleg a cím elején szerepeljen a kulcsszavad, ha nem tudod úgy kialakítani, akkor az sem nagy baj. Csak mindenképp szerepeljen benne. 

 

Bevezetés

Anno mindenki megtanulta az iskolába, hogy a jó fogalmazás 3 részből áll. Bevezetés, tárgyalás és befejezés. A bevezetés megírásával nem azért kell foglalkozni, mert annak idején azt tanították nekünk az iskolában. Hanem azért mert az alatt a pár sor alatt el kell érned, hogy az olvasóból kíváncsi olvasót csinálj. A kíváncsi olvasó lesz az aki végig fogja olvasni a cikkedet. A többi pedig csak elveszett látogató lesz.

Vizuális elem

Sokkal nagyobb százalékban fogják végig olvasni azt a cikkedet, ahol képeket vagy videókat használsz, mint azokat ahol csak szöveget. De miért? Azért mert a kép vagy a videó megtöri kicsit a szöveg rengeteget. Ezáltal sokkal élvezhetővé válik az írásod, és az olvasók szeme sem fárad el olyan gyorsan. Ha szereted a jogtiszta képeket az alábbi cikkemben összegyűjtöttem 20+1 ingyenes stock fotó lelőhelyet.

Tartalom

Ha az olvasó eljut idáig, akkor feltételezhetjük, hogy érdekli a téma amiről éppen írsz. Itt jön az a rész, ahol értékes tartalmat adsz a követőidnek. Mert ha nem kapnak értékes dolgot, akkor szépen kilépnek és lehet, hogy soha nem jönnek vissza. Ezért próbálj mindig egyedi és hasznos cikkeket kreálnod az olvasóid számára.

Cselekvésre ösztönzés

Minden cikkeddel legyen valamilyen célod. Nem kell mindenáron eladni a termékedet. Elég ha felépíted a saját kis közönségedet, ahol később tudsz velük kommunikálni ingyen. Mondjuk egy Facebook oldalad követése, hírlevélre való feliratkozás lehetnek ezek a célok.  Ne nyomulj csak kínáld fel nekik a lehetőséget. Mutasd meg, hogy miért éri meg neki feliratkozni vagy követni téged Facebookon. Ha értéket adsz neki, akkor nagyobb arányba fognak konvertálni ezek a Call to action részek.

Linkek

Ha nem szeretnéd, hogy a cikk elolvasása után az olvasó elhagyja az oldaladat, adj neki további tartalmakat. Olyan tartalmakat amik szorosan kapcsolódnak az adott témához. A linkeket a blog tartalmi részénél is érdemes használnod. Hiszen az a célod, hogy minél tovább maradjon az oldaladon.

Kérd meg az olvasót

A várhatónál is több megosztást fogsz kapni, ha megkéred az olvasóidat rá. Az “Oszd meg másokkal” helyett használj kedvesebb megszólítást. Mondjuk “ Ha ez a cikk hasznos tudást adott, kérlek oszd meg a barátaiddal, hogy ők el tudják olvasni!” Nem nehéz, az eredmény viszont nem marad el.

 

Facebook poszt

Szerintem senkinek sem kell bemutatnom a Facebookot, ahogyan azt sem, hogy milyen sokat is használják ezt a felületet. Nem ismerem a piacodat, ahol jeleskedsz de 95%-ig biztos vagyok benne, hogy a te vevőid is jelen vannak ezen az online felületen. Szóval ha a vevőid nem a maradék 5%-ában tartoznak akik nincsenek fent, akkor mindenképp használnod kell a Facebook által felkínált lehetőségeket. Nézzük meg, hogy teheted jobbá a posztjaidat.

Hogyan írjunk jó tartalmat - Facebook bejegyzés

 

Tartalom:

Az a célod, hogy az embereket a saját blogodra irányítsd, azért ne áruld el az egész cikket pár mondatba. Annyit elég írnod, amitől megjön a kedve az olvasásra és szívesen tovább klikkel. Fontos hogy azt kapja az olvasód amire számított. Ha az ellenkezője történik akkor olvasás nélkül ki fog lépni. És nem csak a statisztikádat fogja rontani, hanem a Google keresőben elért eredményeidet is.

Ajánlott cikk: 6 nevetségesen egyszerű módszer, hogy többen olvassák amit írsz!

Ugyanis ha ilyen jellegű viselkedéseket észlel, azt fogja gondolni, hogy a tartalom nem releváns, így a Google keresőben elért helyezésed is bánhatja. Szóval legyen vágy keltő a szöveged, de ne ess túlzásokban.

Link:

Miután felkeltetted az érdeklődését már fogja keresni a cikkedet, ahol többet olvashat. Azért a kíváncsiság felkeltő szöveged után illeszd be a blog cikked linkjét. Ha túl hosszú a link akkor használd a bitly.com vagy goo.gl oldalakat a linket rövidítésére. A goo.gl meg is számolja a klikkelések számát. Szóval azt is megtudod nézni, hogy hányan klikkeltek át a cikkedre.

Kép:

A Facebook tele van képekkel, videókkal, szövegekkel. Ezért olyan képeket használj amik elütnek a Facebook színeitől. Úgy biztosan szemet szúr a felhasználóknak és elkezdik majd megnézni a bejegyzésed szövegét is.

Mobil kép:

Ne feledkezz meg arról, hogy az emberek többsége mobilról használja a Facebookot, így olyan képet használj csak, ami telefonról is jól olvasható. Azaz ne legyen rajta sok szöveg, ami mobilról olvashatatlan.

Hozzászólás:

Vegyél részt a beszélgetésekben. Az embereknek lesznek kérdései, felvetéseik próbálj ezekre válaszolni. Ezzel azt fogod elérni, hogy az emberek bátrabb lesznek, és egyre többet mernek majd kérdezni. Minden kérdés megválaszolása után csak a saját hozzáértésedet növeled, szóval használd ki. Illetve ami ennél is fontosabb, hogy foglalkozz a vevőiddel. Lássák hogy fontosak neked, és nem csak a pénzüket akarod.

 

Instagram

Ez a felület nagyon eltér az eddigiektől. Itt a vizuális élményt növelő tartalmak dominálnak. Értem ezalatt a képeket és a videókat. Ide szinte felesleges hosszabb szöveget írnod, hiszen nem fogják végigolvasni.

Hogyan írjunk jó tartalmat - instagram

Kép:

Ha többet szeretnél mint egy egyszerű fényképet feltölteni az Instagram profilodra, akkor ajánlom figyelmedben az alábbi alkalmazásokat.

  • Boomerang from Instagram:
    Ezzel a kis alkalmazással egy bizonyos mozdulat sorozatot tudunk rögzíteni. Pontosabban egy 10 képből készült fotósorozatot játszik le nekünk. Nagyon jó kis tartalmat lehet vele gyártani.

  • Layout from Instagram:
    Ez lényegében egy kollázs készítő program. Lehetőséget kapsz, hogy saját magát méretezd be a képeket de kész sablonokat is használhatsz.

  • Candy Camera:
    Ha nem szeretnéd az Instagram által felkínált effekteket használni akkor használd ezt az alkalmazást. Számos effekttel tudod ellátni a képeidet. Szóval ha kicsivel többet szeretnél kapni az Instagram által kínált lehetőségeknél, érdemes kipróbálnod.

 

Leírás:

A leírásban egy két mondatos szöveget használj maximum, ennél többet szinte felesleges használnod. Illetve itt hiába használsz linkeket. Az Instagram nem teszi kattinthatóvá, begépelni meg senki nem fogja a te kedvedért. A weboldalad linkjét csak az adatlapodon kattintható.

#Hastag:

Használj minél több hastaget és akkor jó lesz minden. Sokan ezt javasolják, de nem feltétlenül így van. Csupán olyan hastageket használj amik passzolnak az adott képhez, és a vállalkozásodhoz. Csinálj magadnak egy saját hastaget amire ha rámennek a követőid, akkor csak a te posztjaidat fogja látni (pl.:#brilldesign).  

Ajánlott cikk: Hashtagek helyes használata a több követő szerzés érdekében!

Reakció:

Tartsd a kapcsolatot azokkal akik írnak a képeid alatt. Esetleg ha releváns a tartalmuk akkor érdemes őket követned és így viszont fognak követni. Persze ezt neked kell eldöntened, hogy kell e ilyen fajta követő vagy sem. Az sok irreleváns követő nem egy kincses bánya, ahogy már leírtam korábban is, az egyik bejegyzésemben.

 

Youtube

A világ legnagyobb videó megosztóját szerintem senkinek sem kell bemutatnom, hogy mire használják, meg hogy mire jó. Viszont van pár dolog amit ha betartasz jobb tartalmat fogsz tudni gyártani.

Hogyan írjunk jó tartalmat - YouTube videó

 

Cím:

Lehet te is találkoztál már egy egy Google keres során, hogy egy egy találat nem szöveges találat hanem videók. Persze csak ha van releváns tartalom. Ezért a Youtube videóknál is fontos szerepet kap a kulcsszó használat a címsorban. Ezért próbáld úgy használni ahogyan egy blog bejegyzésénél tennéd. Ha így teszed, akkor organikusan is jönnek majd a nézőid.

Index kép:

A videódból a rendszer készít neked 3 darab index képet, amikből be tudod állítani a neked tetszőt. Sajnos nem mindig sikerül jó képkockákat kivágni a videóból, ezért azt ajánlom hogy csinálj magadnak egy figyelem felkeltő index képet, majd töltsd fel. A kép mérete 1280×720 legyen.

Leírás:

Nagyon fontos, hogy mit írunk a Youtube videóink leírásában. Erre Bártfai Balázs a Tartalom marketing a gyakorlatban című könyvében egy egyszerű de nagyszerű mintát mutat nekünk. Egy olyan mintát, amivel minden videónk leírását gyorsan és praktikusan tudjuk megírni.

 

[Videód címe]

Olvasd el a teljes cikket itt:

[Cikked vagy oldalald  linkje]

[Videód leírása]

==========================================

Ne maradj le, IRATKOZZ FEL A a csatornánkra a többi videóért:

[YouTube csatornád URL címe]

==========================================

[Üzleti blogod  címe]

[Üzleti blogod  URL címe]

Facebook: [Facebook oldalad URL címe]

[Csali terméked címe]

[Csali terméked URL címe]

==========================================

[Videód címe]

[Videó URL címe]

 

Magyarázat:

[Videód címe] –  Ismételd meg a videód címét.

[Cikked vagy oldalald  linkje]Mindig http:// -el kezd, hogy a YouTube linké alakítsa a linkedet. ez legyen a blogod vagy a csali oldalad. Vigyázz alap helyzetben a látogató csak 2 sort lát.

[Videód leírása] – Jöhet a videó rövid vagy hosszabb leírása. Ez a videótól függ, meg arról, hogy mennyit szeretnél elárulni a videódról. Foglald össze az olvasód számára, hogy miről is fog szólni a videó, esetleg az is hogy miért érdemes végig néznie.

[Üzleti blogod címe] – Ide írd be a weboldalad nevét. Ezzel is reklámozva a saját vállalkozásodat.

[Csali terméked címe] – Ha már van csali terméked akkor mindenképp tedd be ide.

Elvileg ha a végére is ismétled a videód címét és linkét, jobb eredményeket fogsz elérni. Ez nem bizonyított, de attól még érdemes kihasználni. Veszíteni valód nincsen, ha pedig ez nem csak pletyka akkor előnyre teszel szert.

 

Nézzük meg ezt a példát a gyakorlatban is:

 

WordPress weboldal sebesség növelése egyszerűen!

Olvasd el a teljes cikket itt:

https://goo.gl/1bCtKW

Sokan azért nem kerülnek előrébb a Google keresőben mert a weboldaluk lassan töltődik be. A türelmetlen felhasználó nem fog sokáig várni, és kilép. Ha kilép a Google azt fogja látni, hogy a felhasználó érdeklődését nem tudtad elnyerni. Azaz , hogy nem jó a tartalmad. Ezért hátrébb sorol. Ha szeretnéd hogy ez ne történjen meg kövesd el ezt a pár trükköt és győzd le a Googlet!

==========================================

Ne maradj le, IRATKOZZ FEL A a csatornánkra a többi videóért:

https://goo.gl/jb2ZZm

==========================================

Brill Design Studio

http://brill-design.com

Facebook: https://www.facebook.com/brilldesignstudio/

Csali termék helyett és most egy másik cikket fogok belinkelni:

http://brill-design.com/buyer-persona-jelentese/

==========================================

WordPress weboldal sebesség növelése egyszerűen!

https://goo.gl/1bCtKW

Címkék:

Minden videódhoz használj címkéket. Azok segítségével a videóid jobb eredményeket fognak elérni. Illetve ha a felhasználók hasonló videókat néztek a YouTubeon nagyobb valószínűséggel ajánlatként a te videód is szerepelni fog. Így nagyobb nézettséget elérve.

Elértünk a cikk végére. most már tudod, hogyan tudsz jó tartalmat gyártani a saját blogora, a Facebook oldaladra, Instagram oldaladra sőt még a YouTube videóidat is jobbá tudod tenni.

 

Ha követed a leírtakat akkor garantáltad növekedni fognak az átkattintások száma, és napról napra egye több olvasód lesz. Jó tartalom gyártást kívánok neked. További cikkért iratkozz fel a levelünkre jobb oldalt vagy kövess minket Facebookon, hogy biztosan ne maradj le semmiről. Garantáltan csak értékes anyagokat fogsz tőlünk kapni, amitől a te vállalkozásod is jobb lesz.

Hozzászólások

Szia, én Sarca R. Ciprian vagyok a Brill Design egyik megálmodója. Pár éve váltom valóra az ügyfeleim elképzeléseit. Most azonban a tudásomat megszeretném osztani veled is. Hogy a te vállalkozásod is tudjon növekedni! Tarts velem és vezesd a vállalkozásodat a siker felé.

Ha hasznosnak találtad a cikket kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.