Buyer persona jelentése, avagy hogyan lehetnek jobbak a hirdetéseid!

Home / Facebook marketing / Buyer persona jelentése, avagy hogyan lehetnek jobbak a hirdetéseid!

Buyer persona jelentése, és annak alkalmazása.

Ebben a cikkben elmagyarázom neked ezt a szép fogalmat úgy, hogy a buyer persona jelentése többé nem lesz számodra egy megválaszolatlan kérdés. Elárulom, hogy mitől lesznek jobbak a kampányaid, ha ezt a módszert használod.  Nem csak arról lesz szó, hogy mit is jelent, hanem bemutatok 1 mintát, aminek segítségével te is eltudod készíteni a saját personadat. Készen vagy? Lássuk.

 

Mi a buyer persona jelentése, és miért van rá szükséged?

 

Mi a buyer persona jelentése?

A buyer persona egy kitalált személy, aki a legjobban tükrözi az a csoportot, akinek árulni szeretnéd a termékedet vagy a szolgáltatásodat. Gondolj csak bele mennyivel egyszerűbb eladni valamit egy olyan személynek akit ismersz, egy olyan személynek, akinek tudod a problémáit, akit rendesen tudsz megszólítani, és nem pedig úgy hogy egy csoportot szólítasz meg. Nem azt az érzést fogod kelteni az emberben, hogy a hirdetésed mindenkinek szól. Azt fogja érezni, hogy pontosan róla van szó. Ha pedig elérted, hogy sajátjának érezze a portékádat akkor máris sokkal több vásárlót fogsz szerezni.

 

Hogyan tudom megalkotni a saját buyer personamat?

 

Ha már egy működő vállalkozást vezetsz, akkor nagyon egyszerű dolgod van hiszen csak beszélgetned kell a vevőiddel. Merj nekik emailt írni, amiben megkérdezed tőlünk , hogy mi hatására vásároltak tőled, vagy milyen problémával küzdöttek mielőtt vásároltak tőled stb. Derítsd ki az életkorukat, vagy csak legalább tippeld meg, esetleg a családi állapotukat.

Ha még csak most kezdesz bele egy vállalkozásba, akkor kezdj el kutatni a vevőid iránt. Ma már a közösségi média hatalmas segítséget nyújt. A Google Forms segítségével gyorsan eltudsz készíteni egy kérdőívet, aminek a kitöltésével közelebb kerülhetsz a vevőidhez. Pl.: Tedd ki az elkészült kérdőívedet egy releváns Facebook csoportba és várd az eredményt. A KKV – Kérdőív egy csoport amit azért hoztak létre, hogy az emberek segítsenek egymásnak a kérdőívek kitöltésében. De több csoport is van ahol szívesen segítenek neked.

Meglepően jól szokott működni ez a megoldás, akkor ha még meg is jutalmazod a leendő vásárlóidat valamivel. Lehet az egy kis kedvezmény, vagy egy ingyenes ebook. Garantáltan értékelni fogják, és szívesebben kitöltik a kérdőívedet.

 

Milyen adatokra lesz szükségem a tökéletes buyer persona megalkotására?

 

Jobb ha tisztázzuk, hogy ez nem elég egyszer elkészíteni és akkor hátradőlni. A personád “adatlapját” folyamatosan frissítened kell az aktuális dolgokkal, és amin megszerzed a hiányzó adatait azonnal pótolni. Minél több adatot tudsz összeszedni a vevőidről, annál jobban fogod tudni neki eladni a termékedet. Mivel már egyre személyesebbnek fogják érezni a hirdetésedet. Lássuk, hogy milyen adatokat érdemes megszerezned:

 

  • Nem
  • Kor (egy 5-10 éves intervallum mondjuk jó lehet)
  • Milyen pozícióban dolgozik?
  • Családi állapot
  • Milyen problémákkal küzd?
  • Honnan szerzi be az információkat?
  • Milyen weboldalakat böngészik?
  • Mit szeret csinálni szabad idejében?
  • Milyen gyakran vásárol?

Ezt a listát igazából a végtelenségig lehetne bővíteni. Minél többet tudsz kitölteni annál  hatékonyabban fogsz tudni kommunikálni velük.

 

Negatív persona

 

Most, hogy a buyer persona jelentése tiszta sor, fontosnak tartom megemlíteni a negatív personat is. Ugyan is nem csak buyer personat érdemes használni, hanem negatív personakat is. Ezt nagyon kevesen használják, de attól szerintem nagyon fontos tudomást venni róla, sőt használni is.

Ő olyan csoport tagja akit semmiképpen nem szeretnéd megcélozni a hirdetéseiddel. Röviden úgy írnám le hogy a buyer personanak ellentéte. Ha megvannak a negatív persona adatai, akkor még jobban fognak konvertálni a hirdetéseid.

 

A buyer persona hiánya pénzt lop el tőled.

 

Sokan nem értik vagy nem is akarják megérteni, hogy a buyer persona nem egy felesleges lépés, hanem a legfontosabb lépés. Ha nem próbálod a vevőidet megismerni, ha nem gyűjtesz adatokat rólunk, akkor bizonyára a hirdetésre szánt költséged is gyorsabban fog elfogyni eredménytelenül.

Miért? Ez a válasz nagyon egyszerű. Mert olyan felhasználóknak is meg fog jelenni az általad közzétett hirdetés, akik nem a te piacodnak a részei. Például ha esküvői ruha szalonod van és egy gyönyörű ruhát fogsz meghirdetni és ezt Józsi bácsi is látni fogja aki már 25 éve házas, nem valószínű hogy vásárolni fog.

 

Minta

Buyer persona jelentése utána nézzünk meg egy mintát.

 

Ahogyan megígértem már cikk elején is, jöjjön egy példa aminek a segítségével megalkothatod a saját buyer personadat.

 

Ő itt Vállalkozó István (Név: érdemes egy olyan nevet adni neki amitől később is fogjuk tudni melyik persona melyik) 35 éves (kor) . A feleségével (családi állapot) közösen építették fel a vállalkozásukat(beosztás), és mostanra már 5 embert alkalmaznak (vállalkozás mérete). A hirdetések rendszeresen visszahozzák az árukat és még profitot is termelnek. Azonban István jobban örülne, ha a vásárlói organikus módon találnának rá a vállalkozásukra (probléma). Ezért már napok óta a fórumokat bújja, hogy megoldást találjon(hol tájékozódik).

Ez egy egyszerű minta amivel el tudsz indulni. De minél többet tudsz az adott vásárlóról annál jobban tudod neki eladni a portékádat. Lehet az elején csak kevés információd lesz de idővel egyre többet fogsz megszerezni tőlük, és így a hirdetéseid konvertálása is növekedni fog.

Alkosd meg te is minél hamarabb a saját buyer personádat,és növeld a vállalkozásod bevételét.

 

Hozzászólások

Szia, én Sarca R. Ciprian vagyok a Brill Design egyik megálmodója. Pár éve váltom valóra az ügyfeleim elképzeléseit. Most azonban a tudásomat megszeretném osztani veled is. Hogy a te vállalkozásod is tudjon növekedni! Tarts velem és vezesd a vállalkozásodat a siker felé.

Ha hasznosnak találtad a cikket kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.